ОШ ВУК КАРАЏИЋ

Сајам образовања на даљину

Сајам образовања на даљину развио се као идеја током ванредног стања уведеног због корона вируса 2020. године.  

Сајам образовања на даљину намењен је осмацима да би лакше изабрали занимање и школу за себе, родитељима који им у том процесу пружају подршку, и свим другим ученицима који желе нешто ново да сазнају и да се забаве.

Завршетак основне и избор средње школе битни су кораци у животу свих нас. Развој каријере почео је у основној школи, и наставиће се кроз живот. Ово је прва раскрсница на професионалном путу. Наши избори су као слагалице: склапамо пуно различитих делова у неку слику. У професионалном развоју делови слагалице су: жеље, интересовања, способности, информације о занимањима, информације о школама и смеровима… Слика коју сте сада почели да склапате је слика вас – осмака за неколико година.

Док слажемо нашу професионалну слагалицу имамо на уму: свако занимање је вредно и постоји више добрих занимања за сваког од нас, а не само једно право занимање.

Избор занимања и средње школе

Избор занимања и средње школе је различит за сваког од нас.

Неко изабере занимање а да није ни осетио како се и када то десило. Неко изабере занимање које се у породици преноси са колена на колено. Некоме је процес избора занимања мало тежи.

Ако се још нисте одлучили можете прочитати о корацима у избору занимања и факторима утичу на избор занимања.

Средње школе

Упис у средње школе

За родитеље

Занимљивости

Коришћени материјали и консултације: Фондација Темпус, Београдска отворена школа, GIZ Професионална оријентација, Национална служба за запошљавање