Тимски рад и сарадња наставника у функцији осигурања квалитета рада установе

20151025_123259Да у нашој школи не уче само они који је похађају, већ и они који у њој раде, доказ су бројни семинари и радионице који се организују за наставнике и учитеље.  Циљ оваквих усавршавања је константно побољшање квалитета наставе и рада школе, али и праћење актуелних метода за преношење и усвајање знања.

Протеклог викенда, 24. и 25. октобра,  у просторијама наше школе одржан је семинар „Тимски рад и сарадња наставника у функцији осигурања квалитета рада установе”. Семинар су реализовале педагог Весна Мађаров и психолог Јована Милићев Радишић, из ОШ „Ђура Јакишић” из Зрењанина.

Тимски рад је најбољи вид организације рада, те се зато сматра веома погодним за примену у школама. Циљеви семинара били су: указивање на предности сарадње наставника, успостављање корелација међу предметима и развој комуникацијских вештина запослених.

20151025_122100Кроз технику размишљања „Шест шешира”, коју је осмислио британски психолог др Едвард де Боно, полазници су научили  да се све може посматрати из различитих углова. Ова вежба помаже у повећању толеранције или критичности и одвајању битног од небитног. Учесници семинра имали су прилику да сазнају више о асертивној комуникацији, њеним карактеристикама и предностима. Сазнали су како да управљају конфликтом како би његове последице биле конструктивне. Полазници семинара прошли су и кроз тест самовредновања властитих особина  и тако открили коју улогу могу имати у тиму.

Осим тога што су наставници и учитељи научили како да кроз међусобну сарадњу унапреде рад школе, било је то и интересантно дружење за памћење. Нарочито је  емотиван био крај семинара када су се колеге јавно међусобно похваљивале.