Сајам образовања на даљину

Сајам образовања на даљину развио се као идеја током ванредног стања уведеног због корона вируса. Иако је ванредно стање завршено, нисмо се вратили у клупе, и наш сајам имаће верзију на даљину.

Сајам образовања на даљину намењен је осмацима да би лакше изабрали школу за себе, родитељима који им у том процесу пружају подршку, и свим другим ученицима који желе нешто ново да сазнају и да се забаве.

Завршетак основне и избор средње школе битни су кораци у животу свих нас. Развој каријере почео је у основној школи, и наставиће се кроз живот. Ово је прва раскрсница на професионалном путу. Добри избори су као слагалице: склапамо пуно различитих делова у неку слику. У професионалном развоју делови слагалице су: жеље, интересовања, способности, информације о занимањима, информације о школама и смеровима… Слика коју сте сада почели да склапате је слика вас – осмака за неколико година.

Док слажемо нашу професионалну слагалицу имамо на уму:

  • свако занимање је вредно и
  • постоји више добрих занимања за сваког од нас, а не само једно право занимање.

Презентације школа

Презентације школа обухватају школе за које су наши ученици показали интересовање. Поред ових школа, постоје још многе друге школе које можете ставити на своје листе жеља.

Избор занимања и школе

Избор занимања и школе нису увек лак задатак. Као када радимо математику, некад нам затреба помоћ или идеја како да лакше решимо проблем. У наставку можете погледати неке идеје за ученике и родитеље које могу користити при избору школе и занимања.

Твоја искуства – твој став

Када нисмо најсигурнији или нам треба да проверимо како наша одлука изгледа, корисно је да одговоримо на нека питања. У наставку је неколико анкета. Кроз питања можете да се преслишате и забавите.

Упис у средњу школу

Постављени материјали односе се на процедуре из претходних година, што мислимо да може да Вам користи као оквир за разумевање процеса. Чим добијемо упутства за ову годину, унећемо исправке и допуне. Верујемо да неће бити великих промена, али сваки детаљ је битан током уписа осмака.

Разговор са педагогом и психологом

Свакоме од нас се деси да има нека питања или недоумице које не може да реши сам. Педагог и психолог, као и обично, стоје на располагању. У овој ситуацији користићемо разговор преко интернета. Планирали смо један разговор са ученицима и један разговор са родитељима.

Занимљивости

Коришћени материјали и консултације:

Фондација Темпус, Београдска отворена школа, GIZ Професионална оријентација, Национална служба за запошљавање