Од игре до физике

Да ли знате да прави мали торнадо, и то у боји,  можете направити у обичној пластичној флаши? Јесте ли се некада играли Нењутновим флуидом, течношћу која се стврдњава при додиру? Знате ли да наелектрисаним балоном можете одвојити бибер од соли, али и скренути млаз воде? Да ли сте икада помислили да је могуће облак сместити у флашу?

Да физика није баук, већ да може бити занимљива попут игре, показали су ученици седмог и осмог разреда на фестивалу „Од игре до физике“, који је организовала Оливера Петровић, наставница физике. На један дан наша школа се претворила у велику и шарену  лабораторију. Млади физичари стрпљиво су посетиоцима објашњавали физичке законе и пажљиво демонстрирали експерименте.

У овом школском пројекту учествовало је 68 ученика, који су се за тај подухват припремали око месец  дана. Део средстава обезбедила је школа, а део учесници. Поједини ђаци направили су читаве апаратуре.

На фестивалу су се могле видети разне оптичке варке, лава лампа за кућну употребу, батерија од воћа и поврћа, трик с равнотежом. Изведено је укупно 100 експеримената. Као прави мађионичарски трикови изгледали су експериметни с електрицитетом и магнетизмом, а упечатљиви су били и експерименти са сувим ледом. У научне сврхе по ходницима и учионицама школе „експлодирало” је више од 600 балона.

Фестивал је у првој идеји подразумевао мању форму, али је интересовање ученика било велико, што ме јако радује. Уз велику подршку директорке, али и колектива, успели смо да направимо заиста занимљив и успешан фестивал физике и на тај начин промовишемо природне науке – рекла је наставница физике Оливера Петровић.

За новинарску секцију: Милица Савић, VII/3

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.