Наш колега на кадетском првенству света у шаху

На недавно одржаном кадетском првенству Света за младе шахисткиње до 16 година у Порто Карасу у Грчкој, петнаестогодишња српска шахисткиња, Јована Срдановић, иначе ученица гимназије у Гроцкој, освојила је 4. место. Њој је на турниру помагао њен тренер, наставник немачког језика, Иван Мартић.

Конкуренција је била изузетно јака, на турниру је наступило 90 шахисткиња, међу њима и актуелна омладинска првакиња света, Александра Малтевскаја, која има титулу женског велемајстора!

Јована је турнир започела са 5 победа и све време је држала водећу позицију. Играла је веома храбро и креативно. Побеђивала је противнице из Русије, Немачке, Пољске, Перуа, Аустралије…..Сваког дана су се водиле велике борбе, а другог дана такмичења било је најтеже, играло се дупло коло. Тог дана је Јована укупно провела за таблом укупно 10 сати и успела да забележи обе победе. Држала је водећу позицију све до последњег кола, када је изгубила од Индијке Санскрити која је на крају освојила 3. место. На турниру је победила Немица Ана Мариа Мич, која је једини пораз на турниру доживела управо од Јоване.

Оваква такмичења представљају велики изазов и драгоцено искуство за младе српске шахисте, којих је на овом такмичењу било 13. Они су достојно представљали нашу земљу и мало је недостајало да се на победничком постољу после 30 (!) година, поново чује наша химна.

Иначе, на турниру је била одлична атмосфера, деца су стекла много нових пријатеља, у слободно време играли су стони тенис и фудбал. Сви су увидели колико је у данашње време важно познавати стране језике, неки су се споразумевали без проблема, док су други користили помоћ пријатеља и пантомиму…

Надамо се да ће ова прича дати подстицај нашим ученицима да буду успешни у свим областима, јер када нешто волите, онда не постоје препреке које су несавладиве!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.