Књижевно вече посвећено Вуку Караџићу

Наша школа носи име по најзначајнијем реформатору српског језика, чиме се нарочито дичимо. Да није било Вука Караџића, ко зна како би данас изгледало наше писмо, ко зна да ли бисмо чули за Косовку Девојку, Мајку Југовића, Старог Вујадина, Марка Краљевића и друге јунаке народних епских песама.

У Галерији „Траг”, у Сремчици, у оквиру пројекта „Читалиште”, одржано је Књижевно вече посвећено Вуку Караџићу. Гост-домаћин вечери били су ученици наше школе, који су припремили мултимедијални програм.

Публика је сазнала занимљивости из Вуковог живота, чула причу о Вуковој првој љубави у родном Тршићу, као и о томе како је и од кога записивао наше народне песме.  Млади песници представили су се својим стиховима, док су млади глумци приредили скечеве којима су кроз игру испричали Вукову биографију и дочарали сусрет Вука и Јернеја  Копитара.  У оквиру програма приказана је и видео-анкета у којој су ученици наше школе показали шта знају о овом великану. Програм су припремили и реализовали Школски хор, Библиотекарска и Новинарска секција. Ауторка пројекта „Читалиште”  Ана  Јанковић показала је како је изгледао наш први Буквар. Она је поклонила и  две књиге о Вуку Караџићу нашој школској библиотеци.

 Новинарска секција

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.